30.04.2019

Suvi on tore aeg, mil saab end turgutada maitsvate salatitega peenralt. Õnneks on suur valik erinevaid salateid, millel on huvitavad, maitsemeeli avardavad maitsed ja tekstuurid. Praegu on õige aeg alustada uute salatisortide katsetamisega. Katsetamise teevad põnevamaks vahvad maitsetaimepotid ja vertikaalaianduse proovimine!  Tugevamate taimede ja parema saagi saamiseks on hea kasutada sobivat mulda ja väetist.  Maitsetaimedele ja salatitele sobivad erinevad maitsetaimede jaoks mõeldud väetised, millist väetist valida, sõltub kasvataja eelistest. Levinumad variandid on vedelväetis, geelväetis ja toitelahus. Tuleb leida enda jaoks kõige mugavam lahendus.

Jaapani lehtnaeris ehk misuuna:

Rukolamaitseline misuuna on justkui loodud vitamiinivarude täiendamiseks. Misuuna võib tunduda veel tundmatu lehtköögivilja kultuurina salatipeenral, kuid avardab igati maitseelamusi. Jaapani lehtnaeris meenutab rukolat, kuid on tunduvalt mahedama maitsega.

Misuunat võib külvata mais-juunis või augusti keskel otse kasvukohale. Pika päeva ja kuumaga kipub taim õitsema, mille tõttu jääb lehesaak kesiseks. Optimaalne idanemistemperatuur on +15…20 ˚C. Külvitihedus on 30 x 40 cm, kuid tasub jätta taimedele piisavalt kasvuruumi. Kasvuaeg tärkamisest saagini on umbes 45…60 päeva.

Noori salatilehti saab noppida juba mõni nädal pärast külvamist. Lehed sobivad imeliselt erinevate salatite valmistamiseks. Kindlasti tasub proovida lehti linnuliha, valge kala ja mahedamaitselise juustuga või lisada suppidesse, hautistesse koos nuudlite ja riisiga, omlettidesse ning vokiroogadesse. Jaapani lehtnaerise maitset täiendavad küüslauk, ingver ja tšillipipar, aga ka till, petersell ning basiilik.

Pildiotsingu mizuna tulemus

Uus-Meremaa spinat:

Aias leiab alati kohta spinati kasvatamiseks, kuid kahjuks aedspinatit saab kasvatada kas varakevadel või sügisel. Suvel kipub aedspinat pika päevaga kiiresti õitsema, mis vähendab lehtede väärtust. Aedspinatit saab edukalt asendada Uus-Meremaa spinati ehk spinat-ruutlehikuga. Isegi maitse poolest pole neid võimalik eristada. Erinevus on pigem vaid lehtede kujus: aedspinatil on ümmargused lehed, ruutlehikul aga rombjad.

Uus-Meremaa spinat on külmaõrn ja pika kasvuajaga, seega on targem istikud ette kasvatada ning istutada peenrale alles pärast öökülmaohu möödumist. Spinat-ruutlehiku seeme tärkab üpris aeglaselt, 2…4 nädalat. Idanemise kiirendamiseks võib leotada seemneid enne külvi öö läbi. Ettekasvatamiseks tuleb külvata seemned märtsi lõpus – aprilli algul. Hiljem külvates valmib ka saak hiljem. Peenrale istutada taimed vahekaugusega 30…40 cm.

Uus-Meremaa spinatil on aedspinatiga võrreldes mitu eelist. Ruutlehik ei ole nii aktiivne õitseja ning lehti saab tarbida kevadest sügiseni. Katteloori all võib ta üle elada isegi esimesed sügised öökülmad.

Toiduks võib noppida noori lehti ja 10…15 cm pikkuseid võrseid. Pärast lõikamist hakkavad arenema uued kasvud ja nii saab täiskasvanud taimelt mahlakat rohelist massi koguda korduvalt kuni hilissügiseni. Saaki tasub noppida vähemalt kord nädalas. Mida rohkem ja sagedamini lõigata, seda rohkem saaki!

Hiina lehtnaeris ehk paksoi:

Paksoi on Aasia toitude asendamatu lehtköögivili, mis kasvab üllatavalt hästi ka meie jahedas kliimas. Hiinas ja Kaug-Aasia riikides on paksoi sama tähtis köögivilja kultuur, nagu meil on valge peakapsas. Mahlakatest ja krõmpsuvatest lehtedest valmib mõnus salat, lehti võib lisada suppidesse, riisiroogadesse või pakkuda kõrvalroana. Paksoi maitses võib eristada spinati, sinepi ja kapsa maitsenüansse.

Hiina lehtnaerist on üsna kerge kasvatada. Taim talub hästi külma, seega saab kasvatada nii varakevadel kui ka hilissügisel. Seemned idanevad 7…14 päevaga ning esimene saak valmib 45 päeva pärast idanemist. Seemned tasub külvata otse kasvukohale, sest paksoi talub ümberistutamist halvasti. Seemned külvata 3 cm sügavusele.

 India spinat ehk spinatbasella:

Indiast pärit spinatbasella ehk teisisõnu India spinat pakub nii silmailu kui maitseelamust. Lõuna-Aasias on spinatbasella väga levinud toidutaim, mida sealsed rahvad armastavad pigem kuumutada, kui tarbida toorelt. Tema suured paksud südamekujulised lehed moodustavad sobilikes tingimustes võimsaid liaane, mis võivad kasvada isegi 2,5 meetri kõrguseks. Seega piisab vaid paarist taimest, et katta spinati vajadust kuni sügiste öökülmadeni.

Spinatbasella kasvatamisel tuleb arvestada, et tegu on tõelise soojalembese taimega. Taimi tasub ette kasvatada ning kasvuhoonesse saab istutada alles siis, kui on möödas öökülmade oht. Madalad temperatuurid pärsivad taime kasvu ning taim võib isegi hukkuda. Lisaks tuleb kindlasti arvestada, et heades tingimustes kasvab väga lopsakaks ning vajab toestust. Vahel kipub ta ka naabritega läbi põimuma. Kuna taimel on väga lopsakas kasv, tuleb tagada taimedele toitainerikast mulda ning kasta ohtralt.

India spinati taimi saab edukalt kasvatada nii kasvuhoones kui ka avamaal. Avamaale võib külvata taimi alles suvesooja saabudes. Huvitav fakt India spinati kohta see, et avamaal kasvatatud taimedel on lehed õrnemad ja parema maitsega kui kasvuhoone taimedel. Avamaal kasvatades tuleb leida kõige päikesepaistelisem ja soojem koht.

Lehti võib noppima, kui võrsed on vähemalt 15 cm pikad. Lehti võib süüa toorelt või lisada soojadesse toitudesse: suppidesse, vokiroogadesse jne. Spinatbasella kombinatsioon koos küüslaugu ja tšilliga pakub erilist maitseelamust, mida tasub kindlasti järele proovida. India spinati lisamisel soojadesse roogadesse tuleb arvestada, et lehed sisaldavad ainet, mis muudab toidu paksemaks.

Pildiotsingu spinatbasella tulemus

Ere hanemalts ehk maasikaspinat:

Maasikaspinat on põnev lisa salatipeenral, mis pakub nii silmailu kui ka spinatimaitselisi lehti ja säravaid söödavaid marju. Punased viljad on tõelised C-vitamiini pommid, mis maitselt meenutavad vaarikat, välimuselt aga maasikat. Lehti võib tarvitada toiduks nagu spinatit, lisades salatitesse või suppidesse. Nii lehtede kui ka marjadega saab kaunistada erinevaid roogasid.

Seemned saab külvata mais otse peenrasse. Taim kasvab kiiresti ning ühel hetkel on väikesest taimest saanud tihe kõrge põõsas. Varred võivad raskuse all vajuda, seega tuleb taimi kindlasti toestada. Kuigi taimed võivad kasvada üpris kõrgeks, tasub toiduks noppida noori lehti, mis on ka mahlasemad ja õrnemad.

Juulis-augustis moodustuvad lehe kaenlas punased marjad, mis on alguses oranžikas-punased, kuid valmides värvuvad vaarikpunaseks. Marjad valmivad järk-järgult, alustades alumistest võrsetest. Esimesed viljad ilmuvad juba 1,5 kuud peale külvi. Marju saab korjata mitmeid kordi suve jooksul kuni külmade saabumiseni, kuna marjad ei varise kergesti. Maasikaspinat talub hästi nii kõrget temperatuuri kui ka öökülma kuni -10 ˚C.

Pildiotsingu maasikaspinat tulemus

Artikla:

Uustulnukad salatipeenral