Põhiomadused
Bränd | Vilmorin |
---|---|
Liik | Idand |
Kasvutingimus
PäikselineKirjeldus
Idandamiseks Porrulauk – idandatud seemned on väga väärtuslik ja tervislik toiduaine. Idanevates seemnetes moodustub mitmeid kordi rohkem eluliselt olulisi aineid kui täiskasvanud taimes. Teravavõitu maitsega idandatud porrulauguseemnetes on rikkalikult vitamiine, kaltsiumit, fosforit, rauda, naatriumit ja magneesiumit. Idud annavad pikantse maitse liha-, munaroogadele või võileibadele (eriti juustuga). Sobivad ka liharoogade ja salatite kaunistamiseks. Seemneid idandada ei ole keeruline. Need tuleb pesta korralikult läbi, kallata idandamiseks mõeldud nõu sisse ja valada vett peale. Vesi peab seemned üle ujutama. Seda peab olema 3-4 korda rohkem kui seemneid. Seemneid tuleb vees leotada 4-12 tundi (sõltuvalt nende suurusest), kuni need paisuvad. Hiljem valada vesi ära. Paisunud seemneid hoida ilma veeta kinnikaetud nõus, et need ära ei kuivaks, kuni seemned idanevad. Idandada seemneid 2-10 päeva (sõltuvalt nende sordist). Idanevaid seemneid tuleb vähemalt paar korda päevas niisutada (valada vett peale ja jälle ära valada). Ülekasvanud idandatud seemneid kasvatada edasi valguse käes. Võrsed lõigata ära ja pigistada nendest mahl välja. Pakis 1g.