Muld on oluline nii taimede, loomade kui ka inimeste jaoks. Muld annab taimedele eluliselt vajalikke mineraale ja toitaineid. Mitmete loomade ja putukate jaoks on muld nendele koduks, teised loomad saavad tänu mullale erinevaid taimi ja vilju söögiks. Mesilased näiteks toodavad mett tänu taimede õienektarile. Inimeste jaoks on muld oluline ka just sellepärast, et mullas kasvavad erinevad taimed, puud ja viljad, mis rikastavad eelkõige inimeste toidulauda  (juurikad, marjad, viljapuud), teisi puid kasutatakse paberi tegemiseks ja kütteks ning ehituseks, mitmed ravimtaimed on olulised tervise jaoks.

Paljud aga ei tea, et mitmete erinevate taimede jaoks on vaja erimulda, mis sobib nende vajadustega. Erinevatel muldadel on erinevad omadused. Õige muld paneb taime lopsakalt kasvama. Kui taimedel ei ole kasvamiseks sobivad tingimused, mõjub see nende kasvamisele halvasti.  Mulla koostise väljatöötamisel võetakse aluseks keskkond, milles taim tavapäraselt kasvab, ning üritatakse neid tingumusi võimalikult täpselt kopeerida. Seetõttu ongi olemas mitmesugused erimullad. Vahepeal on vaja ka taimi ümberistutada, et nende varustamine toitainetega kehvemaks ei muutuks. Noored ja kiirekasvulised taimed tuleks ümber istutada igal kevadel. Vanemad taimed, kaktused ja sukulendid tahavad uut mulda iga 2–3 aasta tagant. Väga vanad ja suurtes anumates kasvavad taimed tuleks ümber istutada veelgi harvem.

Taim tuleks ümber istutada kui:

  • pott on juuri nii täis, et mulda enam peaaegu polegi,
  • taim on ennast potist välja kergitanud,
  • taim ei mahu potti ära,
  • taime juurdekasv on kidur,
  • muld on potis märgatavalt vajunud.

Uus pott peaks olema numbri võrra suurem. Jõudsa ja kiire kasvuga taimedele sobib ka kaks numbrit suurem pott. Liiga suure potiga ei jõua taim kõike mulda ära kasutada ja see võib minna kopitama. Mõnikord selgub, et suuremat potti polegi vaja ja taime saab istutada tagasi samasse või isegi väiksemasse potti. Seda tuleb sageli ette siis, kui taime juurestik on mingil põhjusel osaliselt hävinenud, näiteks ülekastmise korral ära mädanenud

Compo on välja töödanud erinevad mullad, et taimedel oleks just nendele vajalik muld, Compo mullad on väga kvaliteetsed, kõik koostisained on valitud eesmärgiga kasvatada ilusaid taimi, et neil ei oleks millestki puudust. Compo- taimede ilu saladus!

Lillemuld on mõeldud toataimede ümberistutamiseks, rõdulillede istutamiseks ja ka maitsetaimede kasvatamiseks. On ideaalne mulla struktuuri ja väetustaseme parandamiseks. Compo Lillemuld sisaldab kvaliteetset haigusvaba kõrgsoo turvast, juurekasvu aktivaatorit Agrosil®. Sobiva struktuuri annab looduslik perliit. Muld on nõrgalt happeline, hea vee imamisvõimega, sobides õitsvate- ja lehtdekoratiivsete taimede kasvatamiseks.

Compo lillemuld 5L, 10L,  Compo lillemuld Compact 25L

Roosimuld on ideaalne muld just rooside istutamiseks, parandab mulla struktuuri ja väetustaset. Compo roosimuld sisaldab kvaliteetset haigusvaba kõrgsoo turvast, aiakomposti, kergkruusa, lupja ning kompleksväetisi. Muld on nõrgalt happeline, hea vee- ja õhupuhverdusvõimega, huumuserikas. Toitainete sisaldusest mullas piisab roosidele kuueks nädalaks.

Compo roosimuld 20l

Rododendroni muld kvalifitseerub spetsiaalselt happelistele taimedele nagu asalead, rododendronid, kanarbik, kameeliad, teepõõsad, hortensiad, kivirikud. Tagab taimedele just nendele vajaliku optimaalse ja tervisliku keskkonna, tagab tugeva juurestiku kasvu ning intensiivse õitsemise, kaitseb haiguste eest.

Compo rodomuld 20L

Orhideemuld on mõeldud orhideede ümberistutamiseks. Õigesti hooldatud orhideedele on iseloomulik pikk ja rikkalik õitsemine. Orhidee juured peavad õhule ligi pääsema, seetõttu nad vajavad spetsiaalset õhku läbilaskvat mulda. Mulla koostises on korsika männi (Pinus maritima) koor. Compo orhideemuld sisaldab kvaliteetset haigusvaba kõrgsooturvast, männikoort, struktuuri- ja veeregulaatorit Styromull®. Muld on nõrgalt happeline, sobides epifüütsete ja terrestriliste (maapealsete) orhideede kasvatamiseks. Tavalise aiamullaga mädanevad juured kiiresti ja orhidee võib surra.

Compo orhideemuld 5L

Palmimuld on sobilik roheliste toataimede ümberistutamiseks, parandades mulla struktuuri ja väetustaset. Compo palmimuld sisaldab kvaliteetset haigusvaba kõrgsoo turvast, juurekasvu aktivaatorit Agrosil® ja looduslikku perliiti. Muld on nõrgalt happeline, hea veeimamisvõimega, sobides palmide ja teiste lehtdekoratiivsete taimede kasvatamiseks. Parim ümberistutamise aeg on kevadel, taimekasvu alguses või augustis-septembris. Pärast istutamist kastke korralikult ja kaitske taime otsese päikese eest! Regulaarset väetamist alustage 6 nädala möödudes. Säilitamine: Hoida kuivas , jahedas ja varjulises kohas. Läbikülmumine ei muuda mulla struktuuri. Säilitamise ja kasutamise aeg ei ole piiratud.

Compo palmimuld

Kaktusemulla koostises on kvartsliiv, peenema struktuuriga kvaliteetne haigusvaba kõrgsoo turvas, lubi. Muld on kaktustele sobiva struktuuriga, nõrgalt happeline, neutraalne. Soovitused: iga 2-3 aasta järel on soovitav kaktused ümber istutada. Parim ümberistutamise aeg on varakevadel, sobib ka suvi või sügis. Taimi ei istutata ümber õitsemise ajal. Pärast istutamist kastke alles 2-3 päeva pärast, et juurevigastused saaksid kuivada. Regulaarset väetamist alustage 6 nädala möödudes.

Compo kaktusemuld 5L

Bonsaimuld sisaldab kvaliteetset ja haigusvaba kõrgsoo turvast, savi (peenkeramsiit), kvartsliiva ja lupja. Muld on nõrgalt happeline, hea veeimamisvõimega, sobides bonsaitaimede kasvatamiseks. Parim ümberistutamise aeg on varakevadel, taimekasvu alguses. Pärast istutamist tuleb korralikult kasta ja kaitsta otsese päikese eest. Regulaarset väetamist tuleks alustada 6 nädala möödudes. Hoida kuivas, jahedas ja varjulises kohas. Läbikülmumine ei muuda mulla struktuuri. Säilitamise ja kasutamise aeg ei ole piiratud.

Compo bonsaimuld 5L

Külvi- ja maitsetaimemuld sobib seemnete külviks ja ka maitsetaimede istutamiseks. Parandab mulla struktuuri ja väetustaset. Compo külvi- ja maitsetaimemuld sisaldab kvaliteetset haigusvaba kõrgsoo turvast, juurekasvu aktivaatorit Agrosil® ja kvarts-liiva. Muld on nõrgalt happeline, hea veeimamisvõimega, sobides maitsetaimede kasvatamiseks.

Compo külvi-ja maitsetaimemuld 5L

Tomati ja köögiviljamuld on valmis koheseks kasutamiseks, kvalifitseerudes spetsiaalselt saagikuse tõstmiseks köögiviljadel, mis nõuavad rohkelt vajalikke toitaineid nagu tomat, paprika, kurk, baklažaan, nuikapsas. Tagab taimedele optimaalse ja tervisliku keskkonna köögiviljade saagikuse tõstmiseks ning haiguste eest kaitseks.
Taimed on tugevad ja viljad aromaatsed.

Compo tomati- ja köögiviljamuld 20L

Veetaimede muld on valmis koheseks kasutamiseks. Spetsiaalselt vee- ja sootaimedele mõeldud muld. Tiikide ja veetaimede keskkonna vesi peab olema madalate koostisainetesisaldusega, mistõttu COMPO SANA® veetaimede muld ei sisalda lisaväetisi. Tagab taimedele optimaalse ja tervisliku keskkonna, tagab tugeva juurestiku kasvu ning intensiivse õitsemise, kaitseb haiguste eest.

Compo veetaimede muld 20L

 

Artikla:

Compo mullad ja muldade erinevus

2. Aprill 2018